Concrete loudspeakers Made in Sweden

Rauna startades i början av 1982 av Bo Hansson, Lennart Bergstedt och Olle Neckman.

 

Tanken med dessa högtalare är att genom att gjuta dem i betong kan man erhålla en bra aukustisk form samt att det blir stabilare än jämförbara träkonstruktioner samtidigt som priset hålls nere. - Högklassigt ljud utan att kosta en förmögenhet!

 

Namnet Rauna kommer av släktnamnet Raunavaara på Bo Hanssons sida. Man ville samtidigt få en koppling till norden och runor gjorda i sten i namnet så det var mycket lämpligt val. Det blev en omedelbar succé. Som mest sägs man ha över halva marknaden för bättre högtalare i Sverige. Då bestod denna bit av 20 % av produktionen och resten av export mestadels till USA.

 

Rauna hade som slogan "Det sämsta man kan bygga av sex spånplattebitar är en högtalare". Detta var ett citat från en amerikansk mässbesökare (fast på engelska).

 

Trots framgångarna blev Bo Hansson oense med de andra och startade 1984 egen produktion under namnet Opus 3, som han även kallade sitt skivbolag som han hade tillsammans med Jan-Erik Persson. Den senare driver fortfarande dessa välljudande skivinspelningar under detta namn.

 

Produktionen av Opus 3 skedde i Degerfors och Delta-serien med Credo, Chorus och Chaconne såg dagens ljus. Även Cresendo den största modellen producerades men slutade tillverkas efter något år. Även skivspelaren Continuo var en av produkterna som togs fram.

 

I bankkrisens spår 1990 likviderades bolaget, och formar e t c såldes senare till ett annat produktionsbolag där så småningom även Rauna hamnade. 2003 kunde samtliga formar köpas åter av Bo Hansson tillsammans med Sinus elementtillverkning. Bosse hade tidigare nyttjat just dessa element i sina Opus-3 högtalare.

 

Produktion har sedan dess skett i mindre skala och nya större modeller har tagits fram såsom CaveRex, Ukko samt Hugin o Munin. Skivspelartillverkningen hade också fortlöpt. Enstaka Credo och Tyr producerades också.

 

Tanken var att återuppta produktionen 2011, men då avled dessvärre Bo Hansson i maj detta år. Skivspelartillverkningen togs så småningom över av Håkan Agborg på Nykroppa Snickeri. Mer information finns att finna på www.continuo.se

 

Befintligt lager av Sinus-element, produktionsutrustning och formar togs över av bröderna Lennart och Martin Niklasson. Lennart står för utveckling och service medan Martin jobbar med försäljning och ekonomi. De har jobbat med Bo Hansson sedan mitten av 1980-talet och är väl insatta i Bo´s visioner.

 

"Vår förhoppning är att vi kan ta Bo Hanssons grundkoncept och ta det vidare. Än idag är hans koncept fortfarande mycket aktuellt och kan fortfarande konkurrera med t ex Kinabyggda högtalare utan att kosta mer men prestera betydligt bättre".

 

Det tog sin tid att utveckla nya elementsatser med delningsfilter, och de första kunderna kunde få sina högtalare uppgraderade fr o m mars 2013.

 

För allmänheten ställde vi för första gången ut på Malmömässan med ett par uppgraderade Ymer i slutet av oktober 2013, med mycket gott resultat.

 

I januari 2015 släppte vi vår nya hemsida och började leverera ut de nya modellerna Vidar och Vale.

 

Kontakta oss gärna på info@rauna.com vid frågor.

 

Bästa hälsningar

 

Martin och Lennart Niklasson

 

Rauna of Sweden AB

Arbetare i fabriken i Degerfors.

En del av lagret. Bilderna är från slutet av 1980-talet.

Copyright © All Rights Reserved